Martin Baeten

Etnische kunst / Oceanië



Tijdens de studiejaren van Martin Baeten aan de Koninklijke Academie in Antwerpen, doceerde Prof. Adriaan Claerhout niet-Europese kunst.

Het enthousiasme van Claerhout - toen directeur van het Etnografisch Museum in Antwerpen - raakte Martin Baeten en met name de kunst van Oceanië.

..."Met welk enthousiasme deze prof over etnische kunst sprak, deed mij telkens terugkeren naar zijn aula, zonder een les over te slaan en gedurende geheel mijn academische opleiding. Mijn laatste individuele examen bij Claerhout was een gemoedelijke babbel. Hij stelde mij de vraag "welke tak van de etnische kunstgeschiedenis is voor jou het meest boeiende geweest, dan stel ik hierover mijn vragen". Mijn antwoord: de Oceanische kunst. Hij heeft geen vragen gesteld, maar mij aangemoedigd om - als enige beeldhouwer in het laatste jaar - naar Oceanië te gaan en daar een nieuwe wereld te ontdekken."

Abstracties heeft Martin Baeten altijd in zijn werk toegepast en de kennismaking met deze beelden waren een bron van bevlogenheid en bezieling voor zijn werken.

Baeten plaatst daar wel een kanttekening bij:

..."In het besef dat de inhoud van Oceanische kunst een heel andere betekenis heeft voor de westerse mens, probeer ik mij in hun gedachten in leven, en die niet over te brengen naar mijn beelden. Het is een grote waardering en bewondering voor deze kunstenaars, wetende dat de vooroudercultus diep geworteld is in hun beelden. Het is onmogelijk om ook maar één onderdeel van hun cultuur te transformeren naar westerse kunst."

..."De kracht van niet westerse kunst ligt in de expressie, de eenvoud, de kleur en de compositie. Denk aan de Maori’s met hun prachtige ingewikkelde tatoeage patronen, de tiki’s in hout en steen, of de Namangi van Vanuatu."